Recepty na Šavuot

Šavuot

 

Šavuot je sviatkom, keď sa slávi prijatie Tóry, a keď vrcholí obdobie počítania omeru. Keďže bola Izraelitom prisľúbená zem oplývajúca mliekom a medom, je zvykom konzumovať jeden deň Šavuotu práve mliečne jedla. Snáď najtypickejším jedlom (u detí veľmi obľúbeným) sú blintzes alebo po našom palacinky s tvarohovou plnkou.

 

Blintzes (Palacinky)

[mliečne]

Slovo blintzes je síce z jidiš, ale pôvod má z ukrajinského blinčiky – palacinky. Je to jedlo v našom regióne obľúbené nielen ako jedlo Šavuotu, ale hlavne deti by ho vedeli jesť každý deň.

Cesto :

 

4 ks vajec
½ šálky mlieka
½ šálky vody
130 g polohrubej preosiatej múky (môže byť aj celozrnná pre zdravú výživu)
40 g cukru (najlepšie kryštálový)
1 balíček vanilkového cukru
¼ lyžičky soli (stačí aj štipka soli)
1 lyžica oleja

 

Vo väčšej mise rozšľaháme vajíčka s vodou, mliekom a olejom. Postupne pridáme kryštálový a vanilkový cukor, múku a dôkladne rozmiešame, najlepšie mixérom. Potom necháme cesto postáť aspoň 15-20 minút a znova premiešame (pre tých, ktorí nemajú veľa času, je jednoduchšie kúpiť pripravené cesto v prášku, do ktorého stačí pridať vodu a rozmixovať). Na panvicu kvapneme trocha oleja a necháme rozpáliť. Potom naberačkou dávkujeme cesto. Blintzes pečieme z každej strany približne dve minúty, podľa toho, ako máme rozpálenú panvicu.

Tvarohová plnka :

 

125 g hrudkového tvarohu (môže byť aj nízkotučný)
1 ks vaječného žĺtka
½ šálky hrozienok (prepláchnutých vo vode)
2 lyžice cukru
1 balíček vanilkového cukru
1 lyžička rumu
nastrúhaná kôra z chemicky neošetrovaného citróna

 

Všetky ingrediencie okrem hrozienok a rumu dôkladne premiešame vo väčšej miske. Pridáme rum a hrozienka a opäť premiešame. Necháme v chladničke, kým nedopečieme blintzes, ktoré budeme vychladenou plnkou plniť a stáčať alebo prekladať. Tvarohovú plnku môžeme nahradiť ovocným džemom, aj keď potom dostaneme blintzes pre všedný deň, a nie sviatok Šavuot.

 

Zapekaný špenát so syrom

[mliečne]

Je to jednoduché, zdravé a v prípade použitia nízkotučných ingrediencií aj nízkokalorické jedlo.

 

2 ks celých vajec
2 ks vaječných bielkov
1 lyžica olivového oleja pre tepelnú úpravu alebo olejový spray
¾ šálky nízkotučného mlieka (môže byť nahradené aj sójovým mliekom)
3 plátky staršieho celozrnného toastovacieho chleba
1 šálka čerstvého špenátu (celé listy pokrájame na menšie kúsky)
½ šálky strúhaného parmezánu alebo iného tvrdšieho syra

 

Zapekaciu misku si vymastíme olejom alebo vystriekame olejovým sprayom. V stredne veľkej miske vyšľaháme vajíčka a vaječné bielka do peny, pridáme mlieko, syr a špenát a dôkladne premiešame. Pripravenú zmes nalejeme do zapekacej misky. Chlieb nakrájame na trojuholníky a postupne ho ponárame do pripravenej zmesi. Keď je chlieb namočený, naaranžujeme ho tak, aby rožteky trčali z misky do hora. Na vrch môžeme ešte jemne nasypať strúhaný syr. Zapekáme v rúre pri 175 °C približne 20-30 minút alebo dohneda. Podávame teplé.