Recepty na TU-bi-švat

T“U bi Švat

 

T“U bi Švat je sviatkom stromov a rastlín, a keďže ide o ich Nový rok, najlepším spôsobom ako ho osláviť, je dať si nejaké vegetariánske jedlo. Aj keď na tento sviatok nie je veľký výber tradičných jedál, ovocný alebo zeleninový šalát môžeme určite zahrnúť medzi typické jedlá tohto sviatku.

 

Desser Miveh (Perzský ovocný šalát)

[parve]

Ovocný šalát nič nepokazí, či ho už konzumujeme ako predjedlo, hlavný chod alebo zákusok. Výhodou je, že jeho prípravu zvládne každý a netreba mať zručnosť vyučeného kuchára. Pôvod nasledujúceho receptu sa pripisuje sefardským komunitám, čo je zreteľné z výberu použitého ovocia.

 

2ks pomarančov bez kôstok, rozdelených na mesiačiky
2 ks ošúpaných, vyčistených, na kocky nakrájaných jabĺk
2 ks na kolieska nakrájaných banánov
2 šálky vykôstkovaných datlí, nasekaných na kúsky
1 šálka sušených fíg, nasekaných na kúsky
1 šálka pomarančového džúsu
1 šálka mandľových plátkov
1 lyžica rumu alebo kóšer brandy
½ šálky nastrúhaného kokosu (nemusí byť)

 

Očistené a na kúsky nakrájané ovocie zalejeme pomarančovým džúsom a zľahka premiešame. Premiešaný šalát posypeme mandľovými lupienkami a (alebo) kokosovou múčkou, podľa chuti, prikryjeme a necháme niekoľko hodín pred podávaním v chladničke. Tesne pred podávaním pokvapkáme jednotlivé porcie rumom alebo brandy.

 

Izraelský baklažánovo-paradajkový šalát

[parve]

Zeleninové šaláty rôzneho typu by nemali chýbať nielen na sviatočnom stole počas oslavy T“U bi Švat, ale príjemne spestria slávnostný stôl každého sviatku alebo šabatu. V niektorých rodinách býva zvykom podávať šaláty ako predjedlo s chalou alebo pitou počas šabatovej večere. Olejovo – octová marináda by sa mala nechať pôsobiť na zeleninu určitý čas, aby sa jej chuť dostala do zeleniny.

 

1 ks väčšieho baklažána
1 ks stredne veľkej zrelej rajčiny (môže byť aj niekoľko cherry paradajok)
1 ks stredne veľkej cibule (môže byť aj červená)
1 ks malej červenej papriky
1 strúčik prelisovaného cesnaku
olej na smaženie
¼ šálky kóšer octu
2 lyžice paradajkového pretlaku
¼ šálky horúcej vody
½ lyžičky soli podľa chuti
cukor

 

Nakrájame zeleninu na menšie kúsky (cherry paradajky na štvrťky) a restujeme ju na oleji do zlatista. Prebytočný olej necháme odtiecť a pripravenú zeleninu vložíme do väčšej misy. Pridáme cukor, cesnak, soľ a paradajkový pretlak a poriadne premiešame. Nakoniec pridáme ocot a opäť premiešame. Zakryjeme a necháme pred podávaním vychladiť.