Purim
Purim je Esteriným sviatkom a jednou z typických purimových tradícií je rozdávať jedlo. Aj preto je veľa receptov zameraných na malé koláčiky alebo dlhšie skladovateľné jedlá, ktoré možno zabalené nikomu podarovať alebo poslať.
Hamentašen
Azda najtypickejším koláčom Purimu sú tzv. hamentašen. Samozrejme hamen nie je odvodené od ham – šunka, ale od Hamana, ktorý je najnegatívnejšou postavou purimového príbehu. Tvar koláčikov (preložený trojuholník) má pripomínať Hamanovu (nech je jeho meno vymazané na veky) trojbokú čiapku, ktorú nosil.
Cesto :
100 g | rastlinného tuku na pečenie |
45 g | hnedého cukru môže byť aj biely kryštáľový |
70 g | medu |
2 ks | vajíčok |
1 balíček | vanilkového cukru |
340 g | hladkej múky |
½ lyžičky | prášku do pečiva |
Plnka :
¼ šálky | vody |
150 g | cukru |
200 g | maku |
1 ks | vaječného bielka |
1 balíček | vanilkového cukru |
citrónová šťava z polovice citróna | |
pomarančová šťava z polovice pomaranča | |
1 lyžica | rumu |
¼ lyžičky | škorice |
1 šálka | marhuľového džemu |
50 g | masla |
Príprava cesta :
Maslo zmiešame s cukrom a medom. Pridáme vymiešané vajíčka a vanilkový cukor, všetko poriadne premiešame a nakoniec postupne vmiešame preosiatu múku. Vymiešané cesto necháme 2-3 hodiny v chladničke (najlepšie cez noc). Potom cesto vyvaľkáme tak na hrúbku 4 mm a vykrajujeme kolieska, ktoré budeme plniť plnkou a prekladať do trojuholníkov, tak aby bolo plnku čiastočne vidieť.
Príprava plnky :
Plnku si pripravíme s určitým predstihom, aby bola pri plnení koláčikov už vychladnutá. Za stáleho miešania, na miernom ohni, zmiešame v hrnci mak, cukor a vodu. Pridáme vaječné bielko a vanilkový cukor a dobre premiešame. Postupne pridávame citrónovú a pomarančovú šťavu, rum a škoricu. Plnku stále miešame na miernom ohni. Pridáme marhuľový džem (slivkový je tiež dobrý, dokonca ešte tradičnejší ako marhuľový) a riadne premiešame. Na záver pridáme maslo, počkáme, kým sa roztopí a plnku privedieme do varu. Potom ju odsunieme a necháme vychladnúť.
Cesto si rozvaľkáme až tesne pred plnením. Vykrojené kolieska primerane plníme a prekladáme tak, akoby sme z koliesok vytvárali trojuholníky. Jednotlivé strany prekladáme tak, aby bolo plnku v strede vidieť, ale aby sa nám počas pečenia nevylievala von z koláčikov. Naplnené a pripravené koláčiky ukladáme na plech, vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 175 °C približne 14 minút alebo kým nezhnednú.