Sukot
Keďže Sukot je sviatok zberu úrody, ktorý možno prirovnať k „dožinkám“, v jedlách, typických pre tento sviatok, prevládajú čerstvá zelenina a ovocie. Rôznymi spôsobmi plnená zelenina je asi najtypickejším jedlom konzumovaným na Sukot. Fakt, že počas tohto sviatku „stánkov“ sa býva v suke (stánku), vplýva na spôsob stravovania. Ako dezert najlepšie poslúži šalát z čerstvého ovocia.
Plnená paprika
Kto by to čakal, že aj také jednoduché a pre slovenské regióny typické jedlo, ako je plnená paprika, patrí k tradičným židovským jedlám. Ako sme už spomínali, plnená zelenina alebo ovocie, sú typickými jedlami pre Sukot a plnená paprika je jedným z nich. Po recepte na plnenú papriku, nasledujúci recept na prípravu Holiškes – plnenej kapusty, je ďalším v tomto štýle.
6 ks | väčších zelených paprík |
500 g | chudého mletého hovädzieho mäsa |
1 ks | na malé kúsky nakrájanej stredne veľkej cibule |
3 lyžice | nevarenej ryže (môže byť aj krátko predvarená) |
3 lyžice | vody |
1 ks | vajíčka |
1½ lyžičky | soli |
¼ lyžičky | mletého čierneho korenia |
2 lyžice | oleja |
1 ks | pokrájanej stredne veľkej cibule |
400 g | konzervovaných paradajok (najlepšie kúsky bez šupky) |
3 lyžice | citrónovej šťavy |
3 lyžice | cukru |
Odkrojte vrch každej papriky a odstráňte jadierka z vnútra papriky. V mise primeranej veľkosti spracujete na zmes mäso, vajíčko, na malé kúsky nakrájanú cibuľu, ryžu, soľ a mleté korenie. Naplňte papriky pripravenou zmesou. Druhú cibuľu opražte do zlatista na oleji v primerane veľkom hrnci, pridajte paradajky, citrónovú šťavu, vodu a cukor a priveďte do varu. Do nižšieho hrnca poukladajte naplnené papriky (ak chcete, môžete vrch zakryť odrezanými vrškami paprík) a zalejte ich pripravenou paradajkovou omáčkou. Omáčka musí zakryť poukladané papriky (ak máte omáčky málo, pridajte vodu alebo paradajkovú šťavu). Papriky varíme na miernom ohni (môžeme aj zapekať v rúre) približne jednu hodinu.
Holiškes (plnené kapustné listy)
Holiškes, už podľa názvu, evokuje typickejšie židovské jedlo ako plnená paprika a pritom sa pripravuje veľmi podobne, s tým rozdielom, že mäsovou zmesou plníme kapustné listy a nie papriku.
1 hlávka | bielej kapusty |
750 g | chudého mletého hovädzieho mäsa |
1 ks | na malé kúsky nakrájanej stredne veľkej cibule |
3 lyžice | nevarenej ryže (môže byť aj krátko predvarená) |
3 lyžice | vody |
2 ks | vajíčok |
1½ lyžičky | soli |
¼ lyžičky | mletého čierneho korenia |
2 lyžice | oleja |
1 ks | pokrájanej stredne veľkej cibule |
250 g | konzervovaných paradajok (najlepšie kúsky bez šupky) |
2½ l | paradajkovej šťavy |
3 lyžice | citrónovej šťavy |
3 lyžice | cukru |
Do väčšieho hrnca dáte variť vodu. Z kapusty vyrežete hlúb a na chvíľu ju ponoríte do vriacej vody. Kapustu z vody vytiahnite a odlúpnite z nej jeden až dva listy. Kapustu opäť na chvíľu ponorte do vriacej vody a celý postup opakujte, až kým nemáte desať až dvanásť listov (z obarenej kapustnej hlávky sa nám listy oddeľujú jednoduchšie, bez toho, aby sme ich roztrhli). Pripravte si zmes z mäsa, vajec, cibule, nevarenej ryže, soli a čierneho korenia, ktorou potom naplňte kapustné listy. Po naplnení listy previažte niťou, aby sa nám pri varení nerozišli. Druhú cibuľu opražte do zlatista na oleji v primerane veľkom hrnci, pridajte paradajky, citrónovú a paradajkovú šťavu, vodu a cukor a priveďte do varu. Naplnené kapustné listy vložte do pripravenej omáčky a varte jeden až jeden a pol hodiny (prípravu urýchlite, ak varíte v tlakovom hrnci). Podávate s varenými zemiakmi.