Recepty na Sukot

Sukot

 

Keďže Sukot je sviatok zberu úrody, ktorý možno prirovnať k „dožinkám“, v jedlách, typických pre tento sviatok, prevládajú čerstvá zelenina a ovocie. Rôznymi spôsobmi plnená zelenina je asi najtypickejším jedlom konzumovaným na Sukot. Fakt, že počas tohto sviatku „stánkov“ sa býva v suke (stánku), vplýva na spôsob stravovania. Ako dezert najlepšie poslúži šalát z čerstvého ovocia.

 

Plnená paprika

[mäsové]

Kto by to čakal, že aj také jednoduché a pre slovenské regióny typické jedlo, ako je plnená paprika, patrí k tradičným židovským jedlám. Ako sme už spomínali, plnená zelenina alebo ovocie, sú typickými jedlami pre Sukot a plnená paprika je jedným z nich. Po recepte na plnenú papriku, nasledujúci recept na prípravu Holiškes – plnenej kapusty, je ďalším v tomto štýle.

 

6 ks väčších zelených paprík
500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
1 ks na malé kúsky nakrájanej stredne veľkej cibule
3 lyžice nevarenej ryže (môže byť aj krátko predvarená)
3 lyžice vody
1 ks vajíčka
1½ lyžičky soli
¼ lyžičky mletého čierneho korenia
2 lyžice oleja
1 ks pokrájanej stredne veľkej cibule
400 g konzervovaných paradajok (najlepšie kúsky bez šupky)
3 lyžice citrónovej šťavy
3 lyžice cukru

 

Odkrojte vrch každej papriky a odstráňte jadierka z vnútra papriky. V mise primeranej veľkosti spracujete na zmes mäso, vajíčko, na malé kúsky nakrájanú cibuľu, ryžu, soľ a mleté korenie. Naplňte papriky pripravenou zmesou. Druhú cibuľu opražte do zlatista na oleji v primerane veľkom hrnci, pridajte paradajky, citrónovú šťavu, vodu a cukor a priveďte do varu. Do nižšieho hrnca poukladajte naplnené papriky (ak chcete, môžete vrch zakryť odrezanými vrškami paprík) a zalejte ich pripravenou paradajkovou omáčkou. Omáčka musí zakryť poukladané papriky (ak máte omáčky málo, pridajte vodu alebo paradajkovú šťavu). Papriky varíme na miernom ohni (môžeme aj zapekať v rúre) približne jednu hodinu.

 

Holiškes (plnené kapustné listy)

[mäsové]

Holiškes, už podľa názvu, evokuje typickejšie židovské jedlo ako plnená paprika a pritom sa pripravuje veľmi podobne, s tým rozdielom, že mäsovou zmesou plníme kapustné listy a nie papriku.

 

1 hlávka bielej kapusty
750 g chudého mletého hovädzieho mäsa
1 ks na malé kúsky nakrájanej stredne veľkej cibule
3 lyžice nevarenej ryže (môže byť aj krátko predvarená)
3 lyžice vody
2 ks vajíčok
1½ lyžičky soli
¼ lyžičky mletého čierneho korenia
2 lyžice oleja
1 ks pokrájanej stredne veľkej cibule
250 g konzervovaných paradajok (najlepšie kúsky bez šupky)
2½ l paradajkovej šťavy
3 lyžice citrónovej šťavy
3 lyžice cukru

 

Do väčšieho hrnca dáte variť vodu. Z kapusty vyrežete hlúb a na chvíľu ju ponoríte do vriacej vody. Kapustu z vody vytiahnite a odlúpnite z nej jeden až dva listy. Kapustu opäť na chvíľu ponorte do vriacej vody a celý postup opakujte, až kým nemáte desať až dvanásť listov (z obarenej kapustnej hlávky sa nám listy oddeľujú jednoduchšie, bez toho, aby sme ich roztrhli). Pripravte si zmes z mäsa, vajec, cibule, nevarenej ryže, soli a čierneho korenia, ktorou potom naplňte kapustné listy. Po naplnení listy previažte niťou, aby sa nám pri varení nerozišli. Druhú cibuľu opražte do zlatista na oleji v primerane veľkom hrnci, pridajte paradajky, citrónovú a paradajkovú šťavu, vodu a cukor a priveďte do varu. Naplnené kapustné listy vložte do pripravenej omáčky a varte jeden až jeden a pol hodiny (prípravu urýchlite, ak varíte v tlakovom hrnci). Podávate s varenými zemiakmi.