Šavuot
Šavuot je sviatkom, keď sa slávi prijatie Tóry, a keď vrcholí obdobie počítania omeru. Keďže bola Izraelitom prisľúbená zem oplývajúca mliekom a medom, je zvykom konzumovať jeden deň Šavuotu práve mliečne jedla. Snáď najtypickejším jedlom (u detí veľmi obľúbeným) sú blintzes alebo po našom palacinky s tvarohovou plnkou.
Blintzes (Palacinky)
Slovo blintzes je síce z jidiš, ale pôvod má z ukrajinského blinčiky – palacinky. Je to jedlo v našom regióne obľúbené nielen ako jedlo Šavuotu, ale hlavne deti by ho vedeli jesť každý deň.
Cesto :
4 ks | vajec |
½ šálky | mlieka |
½ šálky | vody |
130 g | polohrubej preosiatej múky (môže byť aj celozrnná pre zdravú výživu) |
40 g | cukru (najlepšie kryštálový) |
1 balíček | vanilkového cukru |
¼ lyžičky | soli (stačí aj štipka soli) |
1 lyžica | oleja |
Vo väčšej mise rozšľaháme vajíčka s vodou, mliekom a olejom. Postupne pridáme kryštálový a vanilkový cukor, múku a dôkladne rozmiešame, najlepšie mixérom. Potom necháme cesto postáť aspoň 15-20 minút a znova premiešame (pre tých, ktorí nemajú veľa času, je jednoduchšie kúpiť pripravené cesto v prášku, do ktorého stačí pridať vodu a rozmixovať). Na panvicu kvapneme trocha oleja a necháme rozpáliť. Potom naberačkou dávkujeme cesto. Blintzes pečieme z každej strany približne dve minúty, podľa toho, ako máme rozpálenú panvicu.
Tvarohová plnka :
125 g | hrudkového tvarohu (môže byť aj nízkotučný) |
1 ks | vaječného žĺtka |
½ šálky | hrozienok (prepláchnutých vo vode) |
2 lyžice | cukru |
1 balíček | vanilkového cukru |
1 lyžička | rumu |
nastrúhaná kôra z chemicky neošetrovaného citróna |
Všetky ingrediencie okrem hrozienok a rumu dôkladne premiešame vo väčšej miske. Pridáme rum a hrozienka a opäť premiešame. Necháme v chladničke, kým nedopečieme blintzes, ktoré budeme vychladenou plnkou plniť a stáčať alebo prekladať. Tvarohovú plnku môžeme nahradiť ovocným džemom, aj keď potom dostaneme blintzes pre všedný deň, a nie sviatok Šavuot.
Zapekaný špenát so syrom
Je to jednoduché, zdravé a v prípade použitia nízkotučných ingrediencií aj nízkokalorické jedlo.
2 ks | celých vajec |
2 ks | vaječných bielkov |
1 lyžica | olivového oleja pre tepelnú úpravu alebo olejový spray |
¾ šálky | nízkotučného mlieka (môže byť nahradené aj sójovým mliekom) |
3 plátky | staršieho celozrnného toastovacieho chleba |
1 šálka | čerstvého špenátu (celé listy pokrájame na menšie kúsky) |
½ šálky | strúhaného parmezánu alebo iného tvrdšieho syra |
Zapekaciu misku si vymastíme olejom alebo vystriekame olejovým sprayom. V stredne veľkej miske vyšľaháme vajíčka a vaječné bielka do peny, pridáme mlieko, syr a špenát a dôkladne premiešame. Pripravenú zmes nalejeme do zapekacej misky. Chlieb nakrájame na trojuholníky a postupne ho ponárame do pripravenej zmesi. Keď je chlieb namočený, naaranžujeme ho tak, aby rožteky trčali z misky do hora. Na vrch môžeme ešte jemne nasypať strúhaný syr. Zapekáme v rúre pri 175 °C približne 20-30 minút alebo dohneda. Podávame teplé.