Lag ba omer
Lag ba omer nie je sviatkom veľkého významu, a nie sú s ním zviazané presne predpísané jedlá alebo stravovacie pokyny, ako je to napríklad v prípade Pesachu. Lag ba omer však znamená, najmä v Izraeli, začiatok piknikovej sezóny, spojený s pálením ohňov a grilovaním v prírode. Ku grilovaniu treba samozrejme aj nejaký ten šalát alebo suchý dezert, ktorý si môžeme rozbaliť v prírode.
Pikantné grilované kurča
Tento recept pochádza z Alžírska a je spojený s tradíciami sefardských Židov, hlavne čo sa týka ochucovania a prípravy pokrmov.
1 ks | menšieho kurčaťa – rozdeleného na štvrťky (môžu byť aj menšie kuracie stehná) |
1 lyžička | soli (podľa chuti) |
½ lyžičky | mletého čierneho korenia |
½ šálky | citrónovej šťavy |
6 lyžíc | olivového oleja, vhodného na tepelnú úpravu |
8 strúčikov | cesnaku |
2 lyžice | nasekanej petržlenovej vňate |
Kuracie mäso dobre nasolíme a okoreníme. V mise (kde sa bude mäso marinovať) si pripravíme marinádu z citrónovej šťavy, oleja, cesnaku (prelisovaného) a petržlenu. Kúsky mäsa vkladáme do marinády tak, aby sa marináda dostala na každú stranu. Necháme v marináde minimálne 2 hodiny a počas marinovania niekoľkokrát otočíme. V čase, keď je mäso naložené v marináde, si pripravíme gril a rozpálime pahrebu, nad ktorou budeme grilovať. Keď je všetko pripravené, umiestnime kúsky mäsa na rošt, asi 15 cm nad pahrebu, kožou dole. Pečieme približne 10 minút z každej strany. Počas pečenia mäso 2-3 krát otočíme na každú stranu a potierame zvyšnou marinádou, až kým nie sú obe strany opečené dohneda.
Zelený šalát s hubami a orechmi
Šalát nemusí slúžiť len ako príloha k inému jedlu, napríklad mäsu, ale môže sám predstavovať hlavné jedlo. Nasledujúci recept je z Francúzska, obsahuje syr, takže k mäsu sa nehodí, ale sám tvorí naozaj chutné a sýte jedlo.
3 lyžice | orechového alebo tekvicového oleja |
2 lyžice | bieleho kóšer vinného octu |
½ lyžičky | soli alebo podľa chuti |
¼ lyžičky | mletého čierneho korenia |
250 g | malých, nadrobno nakrájaných šampiňónov |
2 hlávky | menšieho ľadového šalátu, umytého a vysušeného |
1 šálka | na malé kúsky nakrájaného plesňového syra (Niva) |
1 šálka | na kúsky nasekaných vlašských orechov |
½ šálky | nadrobno nakrájanej pažítky alebo zelenej časti jarnej cibuľky |
V malej miske si pripravíme dressing z oleja, octu, soli a korenia. Dressing dôkladne premiešame a zalejeme ním nakrájané šampiňóny. Takto zaliate šampiňóny necháme stáť aspoň 1 hodinu. Krátko pred podávaním natrháme šalát na malé kúsky, premiešame so syrom a orechmi, pridáme marinované šampiňóny a dôkladne premiešame. Hneď podávame.