Recepty na LaG-ba-omer

Lag ba omer

 

Lag ba omer nie je sviatkom veľkého významu, a nie sú s ním zviazané presne predpísané jedlá alebo stravovacie pokyny, ako je to napríklad v prípade Pesachu. Lag ba omer však znamená, najmä v Izraeli, začiatok piknikovej sezóny, spojený s pálením ohňov a grilovaním v prírode. Ku grilovaniu treba samozrejme aj nejaký ten šalát alebo suchý dezert, ktorý si môžeme rozbaliť v prírode.

 

Pikantné grilované kurča

[mäsové]

Tento recept pochádza z Alžírska a je spojený s tradíciami sefardských Židov, hlavne čo sa týka ochucovania a prípravy pokrmov.

 

1 ks menšieho kurčaťa – rozdeleného na štvrťky (môžu byť aj menšie kuracie stehná)
1 lyžička soli (podľa chuti)
½ lyžičky mletého čierneho korenia
½ šálky citrónovej šťavy
6 lyžíc olivového oleja, vhodného na tepelnú úpravu
8 strúčikov cesnaku
2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate

 

Kuracie mäso dobre nasolíme a okoreníme. V mise (kde sa bude mäso marinovať) si pripravíme marinádu z citrónovej šťavy, oleja, cesnaku (prelisovaného) a petržlenu. Kúsky mäsa vkladáme do marinády tak, aby sa marináda dostala na každú stranu. Necháme v marináde minimálne 2 hodiny a počas marinovania niekoľkokrát otočíme. V čase, keď je mäso naložené v marináde, si pripravíme gril a rozpálime pahrebu, nad ktorou budeme grilovať. Keď je všetko pripravené, umiestnime kúsky mäsa na rošt, asi 15 cm nad pahrebu, kožou dole. Pečieme približne 10 minút z každej strany. Počas pečenia mäso 2-3 krát otočíme na každú stranu a potierame zvyšnou marinádou, až kým nie sú obe strany opečené dohneda.

 

Zelený šalát s hubami a orechmi

[mliečne]

Šalát nemusí slúžiť len ako príloha k inému jedlu, napríklad mäsu, ale môže sám predstavovať hlavné jedlo. Nasledujúci recept je z Francúzska, obsahuje syr, takže k mäsu sa nehodí, ale sám tvorí naozaj chutné a sýte jedlo.

 

3 lyžice orechového alebo tekvicového oleja
2 lyžice bieleho kóšer vinného octu
½ lyžičky soli alebo podľa chuti
¼ lyžičky mletého čierneho korenia
250 g malých, nadrobno nakrájaných šampiňónov
2 hlávky menšieho ľadového šalátu, umytého a vysušeného
1 šálka na malé kúsky nakrájaného plesňového syra (Niva)
1 šálka na kúsky nasekaných vlašských orechov
½ šálky nadrobno nakrájanej pažítky alebo zelenej časti jarnej cibuľky

 

V malej miske si pripravíme dressing z oleja, octu, soli a korenia. Dressing dôkladne premiešame a zalejeme ním nakrájané šampiňóny. Takto zaliate šampiňóny necháme stáť aspoň 1 hodinu. Krátko pred podávaním natrháme šalát na malé kúsky, premiešame so syrom a orechmi, pridáme marinované šampiňóny a dôkladne premiešame. Hneď podávame.