Roš ha-šana
Ako pre každý sviatok aj pre Roš ha-šana alebo židovský Nový rok sú samozrejme typické niektoré druhy jedál a potravín, ktoré majú v tradícii židovskej kuchyne patričnú symboliku. Základom jedál konzumovaných na Roš ha-šana sú jablká, mrkva a med. Potraviny by mali byť sladké, a tak indikovať sladký celý nasledujúci rok. Z ovocia je populárne najmä granátové jablko, ktoré skrýva obrovské množstvo zrniečok a evokuje „plodný“ nový rok. Typická pre oslavu Nového roku je aj okrúhla chala (chlieb konzumovaný najmä počas šabatu), viac osladená ako počas celého roku, ktorá práve svojim tvarom a chuťou symbolizuje nekonečný kruh a taký, nikdy nekončiaci a sladký, nech je aj nový rok.
Mrkvové tzimes
Tzimes patria k najsladším židovským jedlám. Ich názov je odvodený pravdepodobne od cinnamon (škorica). Výraz tzimes je v jidiš populárny aj v rôznych frázach poukazujúcich na zdĺhavý alebo časovo náročný proces, pretože pripraviť chutné tzimes chvíľu trvá. Okrem (pre Roš ha-šana) požadovanej sladkosti, aj samotná mrkva má symbolický význam. Názov pre mrkvu v jidiš – meren znamená aj zväčšiť a my chceme, aby boli všetky dobré veci v budúcom roku ešte väčšie ako v tom predchádzajúcom.
1 kg | mrkvy |
2 lyžice | masla |
1 lyžička | soli |
1 lyžička | cukru |
1 lyžica | medu |
½ lyžičky | mletej škorice |
2 lyžičky | pomarančovej šťavy |
Nakrájajte mrkvu na primerane veľké kolieska a narýchlo osmažte na rozpustenom masle (môže byť aj olej). Zalejte vodou tak, aby bola mrkva akurát zakrytá, pridajte med, škoricu, soľ, cukor a varte, až kým nebude mrkva mäkká alebo voda takmer vyvarená. V prípade potreby môžete priebežne dolievať vlažnú vodu (ak je mrkva stále tvrdá aj po vyvarení vody). Pred podávaním polejte pomarančovou šťavou, pokvapkajte citrónom a pridajte cukor alebo med podľa chuti. Pre rôzne variácie môžete nahradiť cca. jednu tretinu mrkvy jablkami (pridajte k mrkve, až keď je už takmer uvarená) alebo ananásom. Podľa chuti môžete pridať orechy, sušené ovocie atď. Tzimes sa dajú robiť naozaj na milión spôsobov.
LEKACH (Medovník)
Lekach je tradičným koláčom východoeurópskych Židov, ktorý sprevádza oslavu Roš ha-šana a svojou sladkosťou opäť navodzuje atmosféru sladkého a dobrého nového roku. Okrem Roš ha-šana je obľúbeným koláčom aj iných osláv ako narodeniny, svadby atď.
1 šálka | čiernej kávy dostatočne silnej na získanie kávovej chuti koláča |
2 lyžice | masla |
480 g | medu (1¾ šálky) |
4 ks | vajec |
4 lyžice | rumu alebo kóšer brandy (u nás ťažko dostupné) |
225 g | hnedého cukru |
4 lyžice | olivového oleja vhodného na tepelnú úpravu |
470 g | hladkej alebo špeciálnej perníkovej múky |
3 lyžičky | prášku do pečiva |
1 lyžička | jedlej sódy |
1 lyžička | mletej škorice |
1 lyžička | perníkového korenia (mleté klinčeky, muškátový oriešok, zázvor) |
1 šálka | sušených hrozienok |
1 šálka | posekaných vlašských orechov |
2 lyžice | kandizovanej citrónovej kôry alebo ovocia |
nastrúhaná kôra z polovice citróna (chemicky neošetreného) |
Rozpustite med v káve, nechajte prejsť varom a dajte bokom pre neskoršie použitie. Keď zmes vychladne pridajte rum alebo brandy (nemusí sa, ale odporúčam). Rozšľahajte vajíčka (žĺtky a bielka spolu) za postupného pridávania oleja. Striedavo pridávajte do rozšľahaných vajíčok preosiatu múku s práškom do pečiva a sódou a kávu s medom a rumom. Nakoniec do zmesi pridajte korenia, citrónovú kôru, hrozienka, orechy a kandizované ovocie (hrozienka, orechy a kandizované ovocie, pred zamiešaním do cesta, premiešajte v múke, obalené potom neklesnú na spodok koláča). Vylejte pripravenú zmes na vymastený, papierom vystlaný plech. Pečte pomaly pri teplote 170 – 175 °C, približne 60 minút. Podávajte vychladnuté na druhý deň. Podľa chuti môžete perník natrieť ovocným džemom alebo poliať sirupom.